מגיפה המאה – בדידות ומה ניתן לעשות
שמעתם כבר על "המגיפה של המאה"? רמז- זו לא הקורונה!
בדידות היא תופעה שכיחה בקרב האוכלוסייה המבוגרת וישראל נמצאת במקום השני בעולם בכמות הקשישים הבודדים. 32% מאוכלוסיית הקשישים בני 65-74 דיווחו שהם חשים בדידות מדי פעם, ובאופן כללי נשים חוות יותר בדידות מגברים.
בעולם מכנים את תופעת הבדידות – "המגיפה של המאה", לא פחות, ויש לה השלכות קשות מאוד כי היא פוגעת באיכות החיים בכל המישורים: פיזי, נפשי ומצב הרוח. בדידות עלולה להוביל לדיכאון ובגיל השלישי דיכאון בהחלט גורם לתמותה מוגברת.
בדידות היא תחושה סובייקטיבית. הגדרתה "הפער בין רצונו של האדם למערכות יחסים חברתיות לבין קשריו החברתיים בפועל". זהו מצב חברתי רגשי המבטא חוסר השתייכות, ריחוק מאנשים או סביבת אנוש ולרב כמיהה עזה להתחברויות עם אחרים. זוהי חוויה אנושית עמוקה הטומנת בחובה כאב רב.
אדם יכול לחוש בודד גם אם על פניו נראה כי הוא מוקף אנשים או לחוש מסופק חברתית על אף שהוא מעורב במספר קטן של קשרים חברתיים.
סוגים של בדידות:
- בדידות רגשית נוצרת כתוצאה מהיעדר דמות היקשרות קרובה כדוגמת בן זוג. בדידות מסוג זה עלולה להתעורר בעקבות התאלמנות במהלך החיים או גירושין.
- בדידות חברתית מתייחסת להעדרה של רשת חברתית רחבה יותר כדוגמת חברים ומכרים. בדידות מסוג זה עלולה להתעורר בעת מעבר למקום מגורים חדש, ירידה בתפקוד פיזי שמובילה לריתוק בית או קושי בניידות.
- בדידות זמנית/מצבית – תחושה שנוצרה עקב משבר חדש והינה זמנית. אלו אנשים שבעבר חוו קשרים חברתיים מספקים ונהנו מרשת חברתית יציבה.
- בדידות כרונית – שילוב של קשיים קוגניטיביים והתנהגותיים ארוכי טווח הפוגעים ביכולת ליצור קשרים חברתיים משמעותיים.
הסיבות לבדידות של האוכלוסייה המבוגרת הן רבות: מעגלי החיים של הקשישים הולכים ומצטמצמים. הם לא יוצאים לעבודה בבוקר, הם פחות ניידים ונגישים למפגשים חברתיים ובאופן טבעי מעגל החברים מצטמצם בעקבות מחלות פטירות וכדומה.
כך קשישים רבים מאד מוצאים את עצמם בודדים בין ארבע קירות ביתם.
לבדידות יש השלכות עצומות על איכות החיים שלנו, המצב הפיזיולוגי-רפואי והנפשי. אנשים שחווים בדידות חשים לרב תשישות, חולשה ושינוי במצב הרוח. בדידות מובילה לפגיעה בתפקודי היומיום וכן לפגיעה קוגניטיבית.
בדידות היא מגפת המאה.
וכיום, כשהקורונה מחייבת ריחוק חברתי, הרבה מאוד אנשים מבוגרים חווים בדידות קשה מלווה בחרדה. והבדידות הזו, היא לא מבדילה בין ניצולי שואה, לסיעודיים, לאנשים החיים עם דמנציה.
היא מחלחלת לחיים של כולנו.
כעובדת סוציאלית בתחום הזיקנה המלווה משפחות כבר שנים רבות הנה כמה רעיונות ממני, שיעזרו לכם לעזור להם
תעסוקה בבית:
- פעילויות שמשמרות קוראדינציה ומוטוריקה עדינה: צביעת חוברות עבודה למבוגרים או מנדלות ,לישת בצק וקריצת עוגיות, סריגה, רקמה,עבודת פסיפס.
- משחקי שולחן המתאימים ליכולת התפקודית והקוגניטיבית של האדם המבוגר: טנטריק, פריסל ומשחקי הרכבה.
- חוברות פנאי ותעסוקה: תשב"צ, תפזורת, סודוקו, חידות היגיון ושאלות טריוויה
פעילויות אלו חשובות מאוד הן בגלל שהן כיפיות ומספקות תעסוקה לשעות רבות, והן בגלל שהן טומנות בתוכן מיומנויות חשובות רבות:
המח שלנו מחולק לשני חצאים המכונים "המיספרות". במהלך פעילות של משחקי שולחן או הרכבה אנו מפעילים את שתי ההמיספרות במח, מה שמעודד יצירת קשרים עצביים חדשים בין שני צידי המח. כאשר אנו מצליחים במשימה המח משחרר דופמין. הדופמין משפר מאוד את מצב הרוח, ומעורר בנו מוטיבציה להמשיך.
פעילות מחוץ לבית
האמרה הידועה "נפש בריאה בגוף בריא" חשובה במיוחד לאנשים המבוגרים. חשוב מאוד להקפיד על יציאה מחוץ לבית ולהתעמל. החשיפה לשמש ולאוויר תורמים לפעילות ההורמנולית בגוף ומסייעים בשימור מנגנוני העירות והמצב רוח. בנוסף, פעילות גופנית חשובה מאוד לשמירה על יכולות פיזיות, מצב הרוח ולשיפור איכות החיים.
פעילות גופנית: חשוב להניע את שרירי הגוף על מנת לשמר יכולות תפקודיות וכן להזרים את הדם.
ניתן להצטרף לשיעורי התעמלות ברשת, ממליצה על אתר מתג בו יש שפע של פעילויות.
ניתן לעשות תרגילים פשוטים בבית כמו הליכה, מתיחות.
יציאה להליכה קצרה בסביבת המגורים. ניתן לשלב את ההליכה הקצרה לצורך קניות, טיול עם כלב עם סתם ישיבה על ספסל בגינה.
טכנולוגיה
זה נכון, לאנשים מבוגרים יש חשש מהעולם הטכנולוגי, ורבים מהם מוותרים מראש על הרעיון הזה. האדם המבוגר חש רתיעה מפני מכשירים אלקטרונים ושימושים טכנולוגים חדשים אשר אינם מוכרים לו, ומנסה להימנע משימוש בהם בתירוצים שונים. העובדה שהקשיש נמנע מכל פעילות דיגיטלית גוזרת עליו בדידות יתרה.
מומלץ מאוד לנסות ולסייע להם להתגבר על הפחד ולאפשר להם ליהנות מהשפע שקיים בעולם הטכנולוגי. קיימות אינסוף אפליקציות בתחומים שונים, הרצאות, רשתות חברתיות- שאם רק ייחשפו אליהן ייפתח בפניהם עולם עשיר של תעסוקה.
לשימוש קבוע בשלל האפליקציות והכלים הטכנולוגיים יש הרבה יתרונות וביניהם: הנאה, עניין, צמצום הפער הבין דורי, העלאת הערך העצמי ותחושת המסוגלות וכמובן הפגת בדידות.
כדאי להשתמש בטאבלט או מחשב עם מסך גדול יחסית. כדאי גם להוריד אפשרות להשתלטות על המחשב מרחוק ככה תוכלו תמיד לסייע להם בקלות.
- אתר מ.ת.ג – www.meteg.co.il
- פייסבוק, ווטסאפ, זום
- Icast – אפליקצייה לשמיעת ספרים
- Jigsaw puzzles – אפליקצייה להרכבת פאזלים באינסוף רמות וגדלים.